Legális Csempészáru

Szerkesztő: | 2016. december 21. | Hírek, Hírek, Médiaszereplések

2016 december 13-án a Művelődési Ház koncerttermében mutatták be iskolánk tanárának, Szakács István Péternek nyolcadik kötetét, a „legálisan” megjelent Csempészárut.

A könyvet és a szerző munkásságát Lőrincz György író, valamint Hajdú Áron, a Bookart Kiadó igazgatója ismertette.

Iskolánk magyartanára izgalommal tartott ízelítőt a novellás kötet világáról és saját tapasztalatairól a könyv megalkotása kapcsán. A kötet három különböző részt foglal magába. Az első fejezet a Más mesék, a második a Felemás evangéliumok, míg a harmadik egység a Szinbád-változatok címmel jelent meg. Mindegyik fejezet hasonló témákat boncolgat: Mi az élet értelme? Mi fontos a világban? Illetve melyek a mai ember problémái és azok hogyan befolyásolják őt? Ezekre a kérdésekre az olvasó mind választ kap a novellák végén, melyek gondolkodásra késztetnek.

Mindhárom egység összekapcsolódik a téma, valamint a végén megfogalmazódott „útmutatás” által. Az első fejezet írásai, a mesék, a gyerekkor legalapvetőbb dolgai közé tartoznak, ezek az emberi problémákról, például a hatalom befolyásáról szólnak, mindegyik végén a tanítással. A Felemás evangéliumok egy-egy bibliai történetet formálnak meg, más-más szemszögből nézve. A harmadik egység fő eleme az utazás, ez az író kedvenc témája. Itt megjelennek az Ezeregyéjszaka meséinek elemei, amelyek segítségül szolgálnak az emberiséget érintő kérdések megválaszolásában.

Nagyon fontos jellemzője a könyvnek, hogy az elbeszélés egyes szám első személyben történik, így az olvasó mindenik történetben saját magát véli felfedezni, ezzel valószerűbbek az események.

A sablonosnak vélt témák mögött igazi tartalom rejtőzik, amely remekül ábrázolja az író világszemléletét illetve az írás iránti szeretetet és vágyat. Az ízlésesen megmunkált mondatok már önmagukban csodálatot váltanak ki az olvasóból, ám a tartalommal összefonódva válik tökéletessé és egyedivé az alkotás.

A bemutató végén a saját dedikált példányunkkal a kezünkben és remek élménnyel távozhattunk. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy Szakács István Péter osztályának tagja lehetek. Csak ajánlani tudom mindenki számára a Csempészárut, ami minőségi, szívet-lelket be- és kitöltő olvasmány.

Kacsó Anett, XII. D

Fotó: Tornai Szilárd

http://uh.ro/kultura/irodalom/26948-nem-fogja-betiltani-papai-rendelet-szakacs-uj-kotetet

Kapcsolódó tartalmak

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com