Kolozsvári fizikaland

Szerkesztő: | 2017. április 4. | Eredmények, Hírek, Hírek

Összesen húszan képviseltük iskolánkat Kolozsváron a XVII. Mindennapok Fizikája csapatversenyen, ahol Erdély különböző iskoláiból összesen 68 csapat vett részt. Székely Zoltán tanár bácsi kíséretében indultunk pénteken, március 31-én.

A buszon jókat nevettünk, szórakoztunk, így amikor megérkeztünk, jó hangulatban vehettünk részt a verseny elméleti és kísérleti megmérettetésein. Este, a verseny után fáradtan, de mégis boldogan tértünk a szálláshelyre, ahonnan másnap reggel újult erővel indultunk felfedezőutunkra, a híres Kísérlet szombatra, amelyen sok tapasztalatot szereztünk és csodálatos élményekkel gazdagodtunk.

Megilletődve róttuk a Babeș-Bolyai Tudományegyetem lépcsőit, érdeklődve barangoltuk be folyosóit, betekintést nyerve a fizika bámulatos birodalmába. Az egyetem folyosói, termei és udvara érdekesebbnél érdekesebb kísérleteknek, bemutatóknak és előadásoknak adtak helyet. Megtapasztalhattunk, kipróbálhattunk fizikai kísérleteket, melyek bámulattal töltöttek el bennünket, ugyanakkor érdekes előadásokon vehettünk részt, amelyeken elbűvölő módon tárták elénk a fizika világát. Mély benyomást hagyott bennem a fénytani jelenségekről szóló előadás, a Lufi Show, de legjobb mégis a Hőtani jelenségek előadás volt.

Az iskolánkat képviselő csapatok nemcsak életre szóló tapasztalatokkal és fantasztikus élményekkel gazdagodtak, hanem díjakat is hoztak haza. A tizedikesek korosztályában a FizikÁszok csapat (Herczeg Ágnes, Ülkei Szabolcs, Bereczki Orbán András, Kiss Alpár) III. helyezést ért el, a VIII. osztályosokból álló Paralelepipedon csapat (Szőcs Bence, Bodrogi Balázs, Sándor Zsombor, Zajzon Zalán) II. díjat kapott, míg a mi csapatunk, a VII. osztályosok Csövesek csapata (Dimén-Varga Ábel, Mihály Kamilla, Kovács Áron, és jómagam, Fancsali Boglárka) a III. díjat szereztük meg. Emellett – nagy örömünkre – a versenyre készített kisfilmünk I. díjat kapott.

Mindezekért hálás köszönettel tartozunk a felkészítő tanárainknak: Székely Zoltán tanár bácsinak és Gagyi Anna tanárnőnek.

 

Fancsali Boglárka, VII. osztály

Kapcsolódó tartalmak