I. Országos Magyar Matematikai Olimpia, avagy a XXVIII. EMMV

Szerkesztő: | 2018. február 9. | Eredmények, Hírek, Hírek

„A filozófia nagykönyve – az univerzum – szüntelenül nyitva áll tekintetünk előtt, de nem érthetjük meg, hacsak előbb meg nem tanuljuk a nyelvet, melyben íródott. Ez a matematika nyelve és írásjelei a háromszögek, körök, és más geometriai alakzatok, melyek nélkül emberileg képtelenség egyetlen szót is felfognunk belőle; enélkül akár ha sötét útvesztőben kóborolnánk.”

Galileo Galilei e szavaival nyitották meg ünnepélyes keretek között 2018. február elsején Szovátán, az I. Országos Magyar Matematikai Olimpiát, az Erdélyi Magyar Matematikaverseny ugyanis idéntől (a szervezők erőfeszítéseinek hála) a Nemzeti Oktatásügyi Minisztérium (Ministerul Educației Naționale – M.E.N.) által elismert diákolimpiaként szerepel a versenynaptárban. E neves rendezvényen 252 diák mérte össze tudását, ebből 126 V–VIII-as tanuló és 126 IX-XII. osztályos matematikában kiemelkedő középiskolás volt. A megnyitón jelen volt az Erdélyi Magyar Matematikaverseny (EMMV) megálmodója, dr. Bencze Mihály matematikatanár, Maros megye és a M.E.N. képviselői, illetve a verseny elnöke, iskolánk volt tanára, dr. Szenkovics Ferenc, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának docense. A megnyitó utáni napokban következett a kétfordulós verseny, amire a szovátai Domokos Kázmér Iskolaközpont tantermeiben két napon át került sor.

A versenyzők és kísérőtanáraik a dolgozatok elbírálása alatt sem unatkoztak, pénteken ellátogattunk a parajdi sóbányába, majd másnap ebéd után dr. Szenkovics Ferenc a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karát mutatta be a középiskolás tanulóknak.

Iskolánk, a Tamási Áron Gimnázium a verseny megyei fordulója alapján idén is képviseltette magát a versenyen, úgy V–VIII-as, mint középiskolás szinten. A vasárnapi eredményhirdetésen, amelyre a helyi Danubius Hotel gyémánt konferenciatermében került sor, az EMMV versenybizottság és a Nemzeti Oktatásügyi Minisztérium (M.E.N.) is osztott díjakat.

A Gimnázium versenyzői:

Nagy Vid Zsolt (VII.A)

Bodrogi Balázs (IX.A)

Molnár Dávid (IX.A)

Zajzon Ferenc Zalán (IX.A)

Vass Annamária (X.A): EMMV dicséret

Miklós Dóra (X.A): EMMV dicséret, M.E.N. dicséret

Kovács Bálint (XI.A): EMMV III. díj, M.E.N. dicséret

Sándor József (XII.A): EMMV dicséret

A díjazott tanulók kiharcolták a továbbjutást az immár XXVII. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Magyar Matematikaversenyre, ami Erdős Pál világhírű magyar matematikus szerint a Kárpát-medence „legfontosabb magyar matematikusokat képző tehetséggondozása”. E neves versenynek idén testvériskolánk, a Táncsics Mihály Gimnázium ad otthont március 14-18 között Kaposváron.

A továbbjutott tanulóknak eredményes felkészülést és sok sikert kívánunk az NMMV-re, de a többiek se csüggedjenek, hiszen ahogy Vass Ferenc, a szovátai verseny főszervezője mondta, „ti itt mind győztetek”!

Kovács Lajos matematikatanár, a gimis csapat kísérője

Kapcsolódó tartalmak