forradalom.ma

Szerkesztő: | 2016. március 10. | Hírek, Hírek, Vendégeink

A Tomcsa Sándor Színház idén újramodellezi és tapinthatóvá teszi az 1848-as forradalmat.

Elkezdődtek a rendhagyó történelemórák a székelyudvarhelyi középiskolákban, melyek témája Az 1848-as forradalom női szemmel. Március 10-én iskolánkba látogattak a “tüzes honleányok” – Szendrey Júlia, Zichy Antónia, Lebstück Mária, Kossuth Zsuzsanna és Teleki Blanka – Márton Réka, P. Fincziski Andrea és Vidovenyecz Edina színművésznők tolmácsolásában.

Diákjaink igazán élvezték a megélt történelmet! Köszönet érte!

Kis-Német Noémi, iskolánk X. B osztályos diákja így ír a mai eseményről:

Nők a forradalomban. Rendhagyó drámaóra a Gimiben

Március 15. közeledik. A Tomcsa Sándor Színház három művésze emlékezésre hangolta a gimis diákokat. Egy különleges tanóra keretében P. Fincziski Andrea színművész művésztársai segítségével a romantika korát idéző ruházatban, Brahms és Liszt zenéjével elrepített a szabadságharc világába. Szó esett többek között Petőfi Sándorról, Szendrey Júliáról, Batthyányiról és a Zichy-lányokról.

A drámaóra keretében egy más szempontból követhettük nyomon 1848 történéseit: levél- és naplórészletekből azt láthattuk, hogy a kor asszonyai szívvel, lélekkel támogatták a forradalom ügyét. Habár erről kevesen beszélnek, a szabadságharc idején a gyengébbik nemre is jelentős feladatok hárultak. Ezzel a tudással gazdagodva, szívünkben a 48-as szabadságharc eszméit hordozva, lelkünkben erővel, hálával emlékezünk a szabadságharc hőseire. Köszönjük a színésznőknek a felemelő tanórát, köszönjük, hogy az általuk közvetített szövegek révén átérezhettük a forradalom szellemét. Köszönjük, hogy itt voltak, és mi itt lehettünk.

                                                                                                Kis-Német Noémi, X. B

 

Kapcsolódó tartalmak