Energikus Fizikavalkád

Szerkesztő: | 2017. november 14. | Hírek, Hírek

13. alkalommal került sor a Fizikavalkád természettudományi vetélkedőre.

Idén a helyszín – az elmúlt két évhez hasonlóan – a Tamási Áron Gimnázium Nyirő József díszterme volt, a téma pedig az energia. A versenyre 13 csapat jelentkezett be, egy csapat kivételével mindenki maradéktalanul elvégezte az előzetes munkát is. Székelyudvarhely városát iskolánk Gimirgikus Energánsok csapata mellett a Bethlen Gábor iskola Fizikalandorok csapata képviselte, a Gesztenyések a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnáziumból érkeztek, Gyergyószentmiklósról a Vaskertes iskola képviseletében az NRGIA volt jelen, Gyergyóditrót a Fizikalandorok, Gyergyószárhegyet a Telefonisták, Felcsíkot pedig a csíkkarcfalvi   Agyafúrtak illetve Agyveleg csapatai képviselték, a Fizikamaszok Felsőboldogfalváról, az Izzófejek Agyagfalváról, a Fizikaméleonok pedig Bögözből jöttek, Székelyszentléleket a Hőhullám csapat képviselte.

Az egész napos rendezvény megnyitóját és a csapatok bemutatkozását az előzetes munka anyagának kiértékelése és díjazása követte. Díjaztuk az energia témában készített legjobb fotókat, rajzokat, irodalmi alkotásokat. Legjobb fotónak a szakmai zsűri véleménye és a közönségszavazatok alapján Antal Eszter felsőboldogfalvi tanuló munkája bizonyult, Bekő Máté fotója közönségdíjas lett. A tematikus rajzokért 12 tanulót díjaztunk, és három tanulónak osztottunk ki első díjat:  Farkas Kitti (Agyagfalva), Keintzel Fanni (Bögöz), Sólyom Éva-  Cecilia (Gyergyószentmiklós). Az energia témában ìrt irodalmi alkotások közül a gyergyószentmiklósi Sólyom Bíró Orsolya állatmeséje, a csíkkarcfalvi Kálmán Edina fogalmazása, valamint a felsőboldogfalvi Gál Boglárka meséje egyaránt első díjat érdemelt.

Szünet után a csapatok saját tervezésű és kivitelezésű energiával kapcsolatos eszközeiket, kísérleteiket mutatták be: áramforrásokat, motorcsónakot, szélmalmot, turbinát, hőlégballont, katapultot, emelődarut, vízimalmot, lapátkerekes hajót, napelemes mobiltelefon-töltőt, gumimeghajtású csónakot láthatott a közönség.

Az ebédszünetet követően került sor az elméleti vetélkedőre, ahol a csapatoknak elméleti és gyakorlati kérdésekkel egyaránt meg kellett küzdeniük, sőt, a megújuló energiahordozók fontosságára felhívó plakátokat is kellett készíteniük.

Késő délután került sor az eredményhirdetésre. Minden résztvevő gazdag részvételi jutalomcsomagot és emléklapot vehetett át, emellett megkapta a rendezvény színes melléklettel ellátott 42 oldalas kiadványát. Az összesített eredmények alapján negyedik lett a bögözi Fizikaméleonok csapata, a dobogó harmadik fokára a gyergyóditrói Fizikalandorok csapata állhatott fel, ezüstérmes lett a Tamási Áron Gimnázium Gimirgikus Energánsok nevű csapata, a 13. Fizikavalkádot pedig a felsőboldogfalvi Fizikamaszok csapata nyerte.

Köszönjük Szathmáry Dorka fotóit!

Székely Zoltán tanár, szervező

 

Kapcsolódó tartalmak