Elballagtak a nyolcadikosaink is

Szerkesztő: | 2016. június 19. | Hírek, Hírek

Benczi Tibor igazgatóhelyettes szavaival búcsúzunk tőletek, kedves nyolcadikosok. Adja Isten, hogy sokszoros termést hozzatok!

Kedves ballagó kisdiákok!

Nemrég olvastam egy 35 éves etiópiai férfiről, akit gyerekkora óta egyetlen álom mozgatott: mindenképp repülni akart. Ezért meg is tett mindent, rengeteget tanult, az összes vizsgáját átlagon felül teljesítette, több helyre is felvették egyetemre, ám ő mindenképp csak a Nemzeti Légi Akadémiára akart járni – ahonnan azonban elutasították, mivel egyetlen centivel alacsonyabb, mint az előírt elvárás. Ez az a pont, ahol a legtöbben feladták volna az álmaikat, ám ő nem így döntött: elhatározta, hogy megépíti a saját repülőgépét, hogy így biztosan repülhessen. Több éven keresztül tanulmányozta a repüléstant az interneten; youtube videókon sajátította el az alapokat, és online szerezte be a speciális alkatrészeket. Bár még finomításokra szorul a kisrepülő, tavaly nyáron a világ negyedik legszegényebb országában valóra váltotta az álmát, és felszállt a felhők fölé a saját gépével.

Egy olyan korban éltek, és lassan ti magatok is egy olyan korba léptek, amikor a világ hirtelen nagyon kitágul, kinyílik számotokra. Néhány kattintás, vagy inkább már csak simítás a képernyőn, és végtelen mennyiségű információhoz férhettek hozzá, hallgathattok nepáli törzsi zenét, élő közvetítésben nézhetitek, ahogy üstökösre landol egy űrszonda, és pillanatok alatt beszédbe elegyedhettek szinte bárkivel a világon. Tudom, hogy ezt mind tudjátok is, talán még jobban is, mint én; de pont amiatt, hogy ti már a nyitott határok és fejlett technológiák világába születettek, hallgassatok rám, és ne vegyétek ezeket természetesnek, magától értetődőnek! Nincs olyan, hogy elvesztegetett idő vagy rossz tapasztalat, ha valami nagyon igazán és mélyen érdekel, nézzetek utána, kérdezősködjetek róla, tanuljátok meg, váljatok a legeslegjobbakká benne, majd reformáljátok is meg! Mindegy, hogy mi az, csak tegyétek bele a szívetek-lelketek – na és persze azt a 10.000 órányi munkát, ami ahhoz kell, hogy valamit mesterszintre tökéletesítsetek. Ha rákerestek a közösségi hálón, az előbb említett etióp pilótára az első dolog, amit találtok tőle, egy Nelson Mandela idézet lesz: „Minden lehetetlennek tűnik, amíg valaki meg nem csinálja.”

A pszichológusok szerint a ti generációtok, a 2000 után születettek, sokkal jobban szoronganak, mint a korábbi generációk. Persze, a kis korotoktól ismételgetett „gazdasági világválság”, „globális felmelegedés” és „terrorizmus” rányomta a bélyegét a közhangulatra. Éppen ezért engedjétek meg, hogy útravalóként emlékeztesselek a krízis szó kínai megfelelőjére (nem fogom megpróbálni kiejteni), ami két karakterből áll: az egyik azt jelenti, hogy veszély, a másik pedig, hogy lehetőség. Mert valóban minden krízis, válság veszélyeket rejthet magában, de ugyanakkor soha vissza nem térő alkalmakat is biztosít a változtatásra, a fejlődésre, a rossz vagy elavult rendszerek eltörlésére, és helyébe egy igazságos világrend építésére. Ne higgyétek, hogy ezek tőletek független, absztrakt dolgok! A világ folyamatosan forrong és változik – én már átéltem egy gyökeres rendszerváltozást – legyetek hát készen! Ragadjátok meg a pillanatot, tanuljatok, de ne magoljatok, kérdezzetek és kérdőjelezzetek meg mindent! Gondolkozzatok a saját fejetekkel, és alkossatok a saját kezetekkel! Zenéljetek, játszatok és beszélgessetek sokat-sokat!

Székelyudvarhely, 2016. június 17.                                                           Benczi Tibor, igazgatóhelyettes

Kapcsolódó tartalmak