Egy újabb SzinT

Szerkesztő: | 2019. február 5. | Hírek, Hírek

Nem nehéz észrevenni, hogy a Tomcsa Sándor Színház igen gyakran tűz műsorra olyan előadásokat, amelyekkel deklaráltan vagy sem, a középiskolás fiatalokat igyekszik szórakoztatni, nevelni, de főként bevonni, elgondolkodtatni, jelen levővé tenni.

A tavaly indított színházi nevelési programjukkal, a SzinT-tel,  egy olyan lehetőséget teremtenek a színházkedvelő fiataljainknak, ahol a különböző előadások előtt és után is beszélgetni nyílik lehetőségük azokkal a témákkal, problémákkal kapcsolatban, amelyeket egy-egy előadás mélyen magában hordoz.

A legutóbbi bérletes előadásunk, a Főfönök után, például a hazugság, igazmondás problematikáját járták  körül. A program koordinátorai a színház két színésze, Bekő Fóri Zenkő és Pál Attila, illetve Varga Andrea iskolapszichológus. Tanácsukra én osztályfőnökként csak leszerveztem a beszélgetéseket, nem vettem részt rajtuk – pedig de szerettem volna 🙂 – , ezért én csak a diákjaim beszámolói alapján tudom megfogalmazni a köszönetemet, hogy részesei lehetünk ennek a programnak.

Kellenek ezek a beszélgetések. Nyitott szívvel várjuk a következőt!

Szűcs-Olcsváry Melinda, osztályfőnök   

Amikor szó esett a színházi nevelési programról, akkor hirtelen nem tudtam ezt hová tenni, mivel még nem volt részem hallani róla. Amikor elmentünk az első ilyen beszélgetésre és láttam, hogy mennyire felszabadult a hangulat, egy nagyon kellemes csalódás ért. Minden percét élveztem, folyamatosan azon kaptam magam, hogy a fülig ér a szám és mosolygok. Szerettem ezeket a személyes beszélgetéseket, a hangulatot , azt, hogy mindenki őszintén, a maga módja szerint válaszol, vagy épp színészkedik. A második alkalommal éreztem azt is, hogy sok dologról megvilágosodtam és számomra hatalmas tanító jelleggel bírt. Éreztem , hogy felszabadultam és elfelejtettem minden gondot, fáradtságot vagy épp házi feladatot ami még rám várt. A végére teljesen átszellemültem és boldogan jöttem el onnan. Örülök hogy közelebbről is betekinthettünk a színészet világába és csodálatos emberek között tölthettük ezt a két délutánt. Köszönöm hogy részese lehettem ennek!

Ladó Andrea, X. C

Érkezésünk után nagyon kedves fogadtatásban volt részünk. A Főfőnök című előadással kapcsolatban beszélgettünk a hazugságról. Mi az, amit megbocsáthatunk és mi az, ami megbocsáthatatlan, illetve mit nevezünk kegyes hazugságnak? Próbára tettük másokkal szembeni ismeretünket és hogy mennyire tudjuk megállapítani, hogy ki mikor hazudik. Számomra nagyon érdekes volt, mert nem voltak tabuk, akármiről lehetett beszélni és nem nevettek ki a véleményem miatt, nem féltem megnyílni a többiek előtt. Nagyon örülök, hogy részese lehettem és már várom a következő alkalmat.

Barabás Ágnes, X. C

Örültem, hogy van egy hely, ahol megnyílhattam, elmondhattam a véleményem bármi félelem nélkül.

Lackó Anita, X. C

Nekem nagyon tetszett a fogalalkozàs, mert olyan témáról volt szó, ami mindennap jelen van az életünkben, de sokszor észre sem vesszük. Az a legjobb benne, hogy olyan emberek szervezik és foglalkoznak velünk és a témával, akik kedvesek, rugalmasak, nyitottak, pozitívak. Tetszik, hogy bármit elmondhatsz, nem lesz annak következménye, nincs lehurrogàs, stb. Rám nagyon jó hatàssal van a SzinT, és ajànlom mindenkinek, mert szuper jól ki lehet kapcsolódni és elgondolkodni fontos dolgokon, amiken lehet ha amúgy nem is agyalnànk.

Szabó Orsolya, X. C

 

 

 

 

Kapcsolódó tartalmak