A Gereben is ünnepelt – 40 éves az erdélyi táncházmozgalom

Szerkesztő: | 2017. szeptember 28. | Gereben Néptánccsoport, Hírek, Hírek

Az elmúlt hétvégén (szept. 22-24.) népzenészekkel és néptáncosokkal telt meg a város és a Gimi bentlakása, népzenétől volt hangos az utca, tánccal és mulatsággal ünnepelt mindenki, akinek életét meghatározta/meghatározza a néptánc.

A Gerebenesek is ünnepelték a 40 éves erdélyi táncházmozgalmat. Örömtáncoltak a Patkóban, felvonultak az ünneplő sereggel, eljárták az „Apám táncát”, bemutatták az új vajdaszentiványi viseletet a fesztivál színpadán.

Iskolánk vendéglátóként is kivette a részét az ünnepből: a Gimi bentlakásában kb. kétszáz táncos szállt meg. Innen indultak a Gerebenesek is pénteken a közös táncra, onnan zeneszóval, énekkel vonult végig a városon mindenki, aki ünnepelni jött. A Sportcsarnokba fért csak be a népes ünneplő sereg, ott táncolt minden korosztály. A Gerebenesek közösen járták a mezőségit és a sóvidékit a 40 éves erdélyi táncházmozgalmat ünneplő vendégekkel. A délutáni programot hajnalig tartó mulatság követte.

Szombaton öt pár Gerebenes táncolt az Udvarhely Néptáncműhely Apám tánca című előadásában. Nagy élmény volt hivatásos együttes koreográfiájában részt venni, melyet egyhetes intenzív felkészülés, estébe nyúló próbasorozat előzött meg. Ezeket Könczei Árpád rendező/koreográfus vezette, aki elismerően beszélt a Gereben táncosairól.

Vasárnap a Gerebenesek felléptek a Gyümölcsfesztivál színpadán is, ezúttal az őszi táborban elsajátított vajdaszentiványi táncrendet mutatták be az újonnan varratott gyönyörű viseletben.

Laczkó György

Kapcsolódó tartalmak