4. Alfa és omega fizikaverseny döntője

Szerkesztő: | 2017. május 7. | Eredmények, Hírek, Hírek

Ábel a versenyen, avagy Bence, Balázs és Ábel öröme

Mintegy 130 résztvevő jelenlétében zajlott le szombaton, május 6-án iskolánkban a  4. Alfa és omega fizikaverseny döntője.

A vetélkedőre novemberben Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Kolozs megye 56 iskolájából összesen több, mint négyszázan neveztek be, akik közül 223 tanuló küzdötte végig becsülettel a versenyt, ők mindannyian emléklapban részesültek. A három előzetes forduló  legeredményesebb tanulói mérték össze tudásukat a szombati döntőn, amelyen elméleti és gyakorlati feladatokkal kellett megküzdeniük. Az egész napos program megnyitója után három órás kemény munka várt a versenyzőkre, akik Erdély 36 különböző iskolájából érkeztek Székelyudvarhelyre. Ebéd után, amíg a dolgozatok értékelése folyt, a vendégek a város nevezetességeivel ismerkedtek meg, majd a kis fizikusok tiszteletére a  Vitéz Lelkek színjátszó csapat a Nyirő József díszteremben bemutatta a Mary Poppins című musicalt Szász M. Mária tanárnő rendezésében.

A rangos vetélkedő végelszámolásánál a végső sorrend az előzetes fordulókban illetve a döntőn gyűjtött pontszámok összesítése után alakult ki. A zsűri korosztályonként 10-10 dicséretet, és 2-2 bronz-, ezüst-, illetve aranyérmet osztott ki.

A jó hangulatú versenyen iskolánk tanulói kitűnően helytálltak. Fancsali Boglárka hetedik osztályos tanuló dicséretben részesült,  Dimén-Varga Ábel pedig a legjobb eredménnyel (85,2 %-os teljesítménnyel) I. díjat és aranyérmet érdemelt ki.

A nyolcadikosok korosztályában a két I. díjat és az ezzel járó aranyérmeket szintén gimisek kapták: Bodrogi Balázs (76,8%-os teljesítmény) és Szőcs Bence (80,17%-os teljesítmény) állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Sikerük talán nem véletlen, hiszen a három legjobb eredményt elért tanuló (Kondrát Andrea, Sepsiszentgyörgyről, Bodrogi Balázs illetve Szőcs Bence) néhány héttel ezelőtt is bizonyított : az Öveges József Fizikaverseny győri országos döntőjébe is bejutottak. Sok sikert kívánunk nekik azon a – két hét múlva sorra kerülő – rangos, Kárpát-medencei szintű versenyen is.

Köszönjük szépen a munkáját minden pedagógusnak és diáknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a 4. Alfa és omega fizikaverseny lebonyolításához, ahhoz, hogy a nap végén vendégeink (versenyzők, felkészítők, kísérők) elégedetten távoztak és sokan kijelentették: élménydús, szép nap volt.

Székely Zoltán tanár,

a verseny szervezője

Kapcsolódó tartalmak