12. Fizikavalkád – eredmények

Szerkesztő: | 2016. november 14. | Hírek, Hírek

Hargita és Kovászna megyei iskolák csapatai mérték össze tudásukat szombaton a Nyirő József díszteremben, a 12. Fizikavalkádon, amelyet évente a székelyföldi vidéki iskolák tanulóinak szervezünk.

A jó hangulatú találkozó idei témája a gravitáció volt. A köszöntő beszédek során a verseny szervezője, Székely Zoltán Newton merészségét és a munkához való hozzáállását hozta fel követendő példának, Laczkó György igazgató Einstein zsenialitásával és újszerű gondolataival példálózott, Kovács Ákos szaktanfelügyelő pedig a rendezvény hasznosságát hangsúlyozta, és erőt kívánt a további folytatáshoz.

A programba Agyagfalva, Gyergyószárhegy, Felsőboldogfalva, Csíkkarcfalva, Bögöz, Kézdiszentlélek, Oklánd, Gyergyóditró, Kézdiszentkereszt, Homoródszentpál, Málnás, Csíkszentdomokos és Székelyszentlélek csapatai kapcsolódtak be. Az ünnepélyes megnyitó és a csapatok bemutatkozása után az előzetes munka anyagát értékeltük ki. Díjaztuk a gravitációs fotópályázat legjobb alkotásait: Kozák Szilvia (Málnás) és Czimbalmos Boglárka (Gyergyószárhegy) fotói első díjban, az Izzófejek csapat valamint Antal Bence (Felsőboldogfalva) munkái II. díjban, a Hőhullám csapat és Fekete Kristóf (Felsőboldogfalva) képei harmadik díjban részesültek, a homoródszentpáli Bencze Szilárd fotója pedig dicséretben részesült. A rajzpályázat legjobb alkotásainak a bögözi Kádár Kriszta és a Csíkszentdomokosi Bőjte Aletta Dalma munkáit választotta a zsűri, II. díjat kapott Székely Melinda (Agyagfalva) és Domokos Brigitta (Kézdiszentkereszt), III. díjban pedig Keresztes Kincső (Málnás), Farkas Kitti (Agyagfalva), Czimbalmos Boglárka (Gyergyószárhegy) és Godra Blanka (Oklánd) részesült. A gravitációval kapcsolatos tematikus irodalmi alkotások közül a felsőboldogfalvi Antal Eszter Neil Armstronggal készített képzeletbeli interjúja bizonyult a legjobbnak, második díjjal az agyagfalvi Török Zoltán meséjét jutalmazták, harmadik díjat érdemelt ki a kézdiszentkereszti Pászka Nóra és az oklándi Kovács László Levente. A zsűri dicsérő oklevéllel jutalmazta még Geréd Ádám (Csíkkarcfalva), Csomor Attila (Oklánd), Bencze Szilárd (Homoródszentpál), Tóti Gabriella (Bögöz), Székely Edvin (Csíkszentdomokos) és Albert Boglárka (Csíkszentdomokos) fogalmazásait. A kiértékelő után a csapatok a témához kötődő kísérleteiket mutatták be, érdekes, a gravitációval kapcsolatos kisfilmek vetítésére is sor került, majd ódát írtak Newtonhoz, és a nap kérdésén törték a fejüket. Arra keresték a választ, hogy mi történne, ha hirtelen megszűnne a Hold és a Föld között a gravitációs vonzóerő.

Ebédszünet után a csapatok elméleti és gyakorlati tudásukat mérték össze. A három órás vetélkedőt, amelyet sok-sok gravitációval kapcsolatos ügyességi játék fűszerezett, a felsőboldogfalviak nyerték, második a gyergyóditrói, hamadik a székelyszentléleki csapat lett, a negyedik helyen pedig azonos pontszámmal a csíkkarcfalvi valamint az agyagfalvi csapat osztozott.

A nap végén a zsűri összesítette az előzetes munka során és döntő napján szerzett pontszámokat és kihirdette a végeredményt: IV. helyen a csíkkacfalvi Kispályások csapata végzett, a III. díjat és a bronzérmet az agyagfalvi Izzófejek csapata érdemelte ki, ezüstérmes lett, tehát II. díjban részesült a gyergyószárhegyi Fizikalandorok csapat, a 12. Fizikavalkádot pedig összetettben is felsőboldogfalvi Fizikamaszok csapat nyerte. A rendezvényről 36 oldalas, részben színes kiadvány készült.

Székely Zoltán

Kapcsolódó tartalmak